Ovocie a všetko o ňom

Zdieľajte recept

Ovocie a všetko o ňom

Dôležitým zdrojom vitamínov a minerálnych látok je ovocie a zelenina. Tieto potraviny sa vyznačujú taktiež tým, že ich často používame surové, takže obsah vitamínov citlivých na teplo sa v nich takto neznižuje.

Ovocie predstavujú plody rozličných kultúrnych a divorastúcich rastlín. Ovocie delíme na:

  • bobuľové – egreše, ríbezle, čučoriedky, brusnice, jahody, maliny, černice, hrozno, šípky, jarabiny a iné;
  • jadrové – jablká, hrušky a duly;
  • kôstkové – marhule, broskyne, slivky, slivy, ringloty, čerešne, višne, trnky, mirabelky, drienky;
  • škrupinové – vlašské orechy, lieskové orechy a mandle;
  • južné – pomaranče, ananásy, grapefruity, citróny a iné.

Bobuľové a drobné ovocie

Tento druh ovocia je veľmi obľúbeným pre jeho všestranné využitie, výraznú vôňu, lahodnú chuť a charakteristickou farbou pre každý druh.

Čučoriedky sú najobľúbenejšie čerstvé alebo deti ich taktiež zbožňujú pretlačené s práškovým či kryštálovým cukrom. Tento druh ovocia je možné požiť do koláčov z kysnutého cesta. Taktiež sú zdrojom vitamínov po zakonzerovaní do kompótov, džemov alebo domácich sirupov.

Brusnice, ktorých charakteristická korenistá chuť je dosť výraznou, sa používajú hlavne na výrobu kompótov či džemov, vhodných k rôznym druhom mäsa alebo syra.

Jahody je možné zúžitkovať hneď po zbere na rôzne džemy, sirupy, kompóty alebo zamraziť na neskoršie použitie, napríklad do koláčov.

Egreše sa konzumujú čerstvé, spracovávajú sa do kompótov. Pre vysoký obsah pektínových látok je ich použitie možné tiež do rôsolovitých nátierok či ako džem.

Maliny sú vďaka svojej príjemnej chuti a vôni spracovávané predovšetkým na výrobu sirupov, lekvárov alebo vína.

Černice, ktorých obsah tvrdých zrniečok je vyšší ako u iného ovocia a ich chuť je menej výrazná ako u malín, sa používajú hlavne na výrobu sirupov, vína či džemov.

Hrozno sa používa najmä v čerstvom stave. To, ktoré má veľké plody môžeme spracovať na kompóty. Z vyšľachtených druhov hrozna sa vyrábajú rôzne druhy vína.

Ríbezle sa pre svoju osviežujúcu kyslosť prisladzujú a používajú na výrobu sirupov, džemov alebo kompótov.

Jadrové ovocie

Tento druh ovocia je obľúbeným hlavne v čerstvom stave, kedy je dužinaté, príjemne vonia a chutí.

Hrušky patria taktiež k veľmi obľúbenému druhu ovocia. Používajú sa na priamy konzum alebo na výrobu kompótov, marmelád a lekvárov. Hrušky sa tiež používajú na vypálenie tradičnej hruškovice.

Jablká  sú na našom území najrozšírenejším ovocím. Pre priame konzumovanie sú vhodné najmä šťavnaté, aromatické a kyslasté plody. Neskoré odrody sú spracovávané do kompótov, muštov, sirupov, drení, marmelád, vína a iného.

Dula býva guľovitého alebo vajcovitého tvaru, niekedy tiež hruškovitého tvaru. Ich pokožka je kožovitá so sfarbením do zlatožlta. Dužina je tvrdá a tuhá, málo šťavnatá s trpkokyslou chuťou. Používa sa na výrobu rôsolu, nazývaného tiež dulový syr, taktiež na kompót, kde sú použité len úplne zrelé duly.

Kôstkové ovocie

Broskyne sa konzumujú najčastejšie čerstvé alebo sa spracujú na kompót. Do kompótov sa používajú hlavne druhy so žltou dužinou a ľahko sa oddeľujúcou kôstkou.

Marhule sa používajú na výrobu kompótov, jemných džemov a taktiež sú vhodné na sušenie alebo presládzanie.

Slivky, mirabelky, ringloty sa spracovávajú do kompótov, lekvárov. Slivky sú využívané tiež na výrobu domácej prvej pomoci – slivovice.

Čerešne a višne sa používajú na výrobu kompótov, džemov či muštov.

Škrupinové ovocie

Patria sem rôzne druhy orechov, ktoré sa po dozretí, usušení a vylúpaní používajú po zomletí do plniek alebo na posýpanie koláčov či tort.

Južné ovocie

Do tejto kategórie patria pomaranče, kivi, ananásy, banány či grapefruity, ktoré sa väčšinou konzumujú čerstvé alebo sa z nich pripravujú rôzne ovocné nápoje. Taktiež ich je možné použiť do koláčov alebo z nich pripraviť kompót.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>