NajRecept.sk Dezerty Makové rezy od Babky
Makové rezy od Babky
Recept Makové rezy od Babky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Bistro 69    ·   19.8.2013

Makové rezy od Babky

Koláč, ktorý nikdy nechýbal na tácke, keď bol sviatok. Ponúka harmóniu sladkej chuti maku a kyslej citrónovej polevy, či ríbezľového lekváru.

Suroviny

Cesto:

300 g
hladká múka
150 g
palmarín
120 g
práškový cukor
2 ks
žĺtok
1/2 balenia
prášok do pečiva
50 ml
mlieko

Maková plnka:

50 g
palmarín
170 g
práškový cukor
(mletý) 170 g
mak
50 g
hrubá múka
1/2 balenia
prášok do pečiva
200 ml
mlieko
4 ks
bielok
1 ks
citrónová kôra
(alebo šťava z čerstvých ríbezlí)
červené potravinárske farbivo

Poleva:

1 ks
citrónová šťava
1 ks
vajce
200 g
práškový cukor

Ozdobenie:

50 g
horká čokoláda
Postup receptu
Vytlačiť
Cesto
  1. Palmarín, cukor a žĺtky si vymiešame.
  2. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a mlieko.
  3. Vypracujeme si cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti.
  4. Jedno cesto rozvaľkáme na stole a dáme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy.
Maková plnka
  1. V miske si vymiešame palmarín spolu s práškovým cukrom.
  2. Pridáme dobre pomletý mak, múku, prášok do pečiva, nastruhanú kôru z citróna a mlieko.
  3. Zamiešame mixérom.
  4. V druhej miske si vyšľaháme bielka na sneh a zamiešame ich už len varechou (plnka bude potom viac nadýchaná).
  5. Prvé cesto vo forme potrieme ríbezľovým lekvárom.
  6. Pridáme makovú plnku a na vrch položíme druhý plát cesta, ktorý popicháme vidličkou (cesto sa tak nebude nafukovať).
  7. Pečieme v rúre cca 25 - 30 minút pri teplote 180 °C - pokiaľ cesto bude mať zlatistú farbu.
  8. Po upečení necháme koláč vychladnúť.
Citrónová poleva
  1. V miske vyšľaháme bielko z 1 vajíčka, práškový cukor a šťavu z 1 citróna + pridáme potravinárske farbivo červené (v lete stačí aj šťava z čerstvých ríbezlí ) a rovnomerne polejeme koláč.
  2. Koláč dáme do chladničky a po stuhnutí polevy môžeme ešte vrch pofrkať horkou čokoládou :)
  3. Dáme ho do chladničky stuhnúť - ak chceme aby cesto pri krájaní bolo mäkké  prikryjeme koláč potravinárskou fóliou a necháme ho postáť v chladničke cez noc.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár