NajRecept.sk Dezerty Babičkina ťahaná štrúdľa
Babičkina ťahaná štrúdľa
Recept Babičkina ťahaná štrúdľa
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
mnamkovo    ·   17.8.2013

Babičkina ťahaná štrúdľa

Pri príprave ťahaného štrúdľového cesta je dôležitá nielen kvalitná múka, ktorá by mala byť hladká s vysokým obsahom lepku (inak by sa cesto pri ťahaní trhalo), ale aj tekutina, ktorá má byť vlažná, aby bielkoviny v múke lepšie napučali. Spracované cesto na štrúdľu má byť vláčne a pružné, ak je príliš suché, pridáme trocha vody, do lepkavého cesta zase zapracujeme ešte trocha múky. Čím dlhšie cesto spracúvame, tým lepšie sa potom ťahá. Pri odpočinutí cesta je dôležité prikryť ho nahriatým hrncom, lebo ak by obschlo, nedalo by sa s ním dobre pracovať.

Suroviny
300 g
hladká múka
štipka
soľ
medzi prsty
práškový cukor
1 PL
olej
1 PL
ocot
vlažná voda
Postup receptu
Vytlačiť
Vyťahovanie To je tá najdôležitejšia časť práce. Cesto musí byť tenké a zároveň sa nesmie potrhať. Pri vyťahovaní postupujeme od stredu k okrajom, aby malo všade rovnakú hrúbku. Ruky mierne zovrieme do pästí, podložíme pod cesto, dáme k sebe a opatrne odťahujeme od seba, čím cesto vyťahujeme na všetky strany. Plát môžeme počas vyťahovania slabo potierať olejom, aby cesto zostalo vláčne a netrhalo sa. Nakoniec vytiahnuté cesto položíme na pomúčenú utierku alebo obrus a prstami vytiahneme aj okraje. Po vytiahnutí môžeme z cesta odstrihnúť hrubšie okraje. Plnka podľa chuti Vytiahnuté cesto pokropíme roztopeným maslom, naplníme ľubovoľnou plnkou (napríklad z maku zmiešaného s cukrom, s jablkami a hrozienkami, prípadne zmesou tvarohu, hrozienok, vanilínového a kryštálového cukru a vajca) a zvinieme. Konce cesta stlačíme, aby plnka pri pečení nevytiekla. Štrúdľu vložíme do stredne rozohriatej rúry, asi po 5 minútach teplotu znížime a pomaly pečieme dozlatista. Aby bola štrúdľa naozaj krehká, ešte horúcu ju potrieme rozohriatym maslom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár