Ako správne soliť jedlá?
Skúsenejšie a zručnejšie gazdinky solia jedlá od oka. Ako však jedlo správne osoliť aby bolo chutné? Malá pomôcka pre žienky, ktoré to so soľou občas neodhadnú:
na 1 liter polievky dávkujeme 1 1/2 kávovej lyžičky soli,
do cesta na pečivo, múčniky a knedle dávkujeme na 1 kilogram múky 1 polievkovú lyžicu,
na 1 kilogram zemiakov 1 polievková lyžica,
na pečené a dusené mäso pridáme 1 zarovnanú kávovú lyžičku na 1/2 mäsa.
Veľmi dôležite však je, kedy máme jedlo osoliť. Nedodržaním vyskúšaných rád, ktoré sú overené praxou je možné chuť hotového jedla znížiť, poprípade znížiť i jeho biologickú hodnotu. Kedy teda máme jedlo osoliť?
mäsovú polievku osolíme keď začne vrieť,
mäso na pečenie osolíme pred vložením do pekáča,
hus je najvhodnejšie osoliť deň (večer) pred pečením zvnútra i zvonku,
ryby osolíme pred pečením,
pečeň a obličky osolíme zásadne až keď ich odtiahneme zo sporáka, pretože inak stvrdnú,
zemiaky a zeleninu solíme až pred dovarením, aby sa z nich nevylúhovali minerálne látky,
múku rozmiešame so soľou pred pridaním kvásku,
cesto na knedle osolíme tak, že múku zmiešame so soľou a posolíme aj vodu, v ktorej ich varíme,
kašu osolíme vtedy, keď začne mlieko vrieť,
omáčky solíme až pred dokončení.
Soľ a koreniny slúžia na zlepšenie a zvýraznenie chuti jedál, na čo mnohí z nás zabúdajú, čo sa neskôr podpisuje na funkcii niektorých častí organizmu. Preto s dochucovaním jedál opatrne a aj v tomto prípade platí známe pravidlo
,,menej je niekedy viac".