Domáci paradajkový kečup

Zdieľajte recept

Domáci paradajkový kečup

By 7. marec 2013

Domáci ale hlavne vynikajúci recept na kečup, aký v obchode nenájdete!

  • Prep Time : 30 minutes
  • Cook Time : 04h 30min

Ingrediencie

Postup prípravy

1.
Paradajky nakrájame na štvrťky a rozmixujeme v mixéri spolu s kápiou. Prepasírujeme cez hrubé sito aby sme sa zbavili semienok a šupiek. Rovnako rozmixujeme cibuľu na kašu a pridáme k šťave z paradajok a kápie do veľkého hrnca.

2.
Varíme na miernom ohni za občasného miešania, kým zhustne a stratí cca tretinu z objemu. Trvá to asi 3-4 hodiny, neoplatí sa ponáhľať - aj kečup môže prihorieť. Hotová zmes by mala pripomínať hustú omáčku - bude obsahovať hrčky, ktoré však na konci rozmixujeme na hladkú pastu.

3.
S octom zmiešame pripravený cesnak, čierne korenie, nové korenie, klinčeky, škoricu, a zelerové semeno a v malom hrnci necháme 30 minút rozpustiť korenia v octe. Polovicu z pripraveného octu nalejeme cez sitko na čaj do paradajkovej zmesi a premiešame. Pridáme  cukor, horčicu, papriku a soľ.

4.
tejto časti môžete zamestnať svojich ochutnávačov. Odporúčam ochutnávať vychladenú zmes - odoberieme malou lyžicou, pretože teplota mení vnímanie chutí, hlavne čo sa týka kyslosti. Podľa chuti môžete pridať ktorúkoľvek surovinu – cukor, soľ, aromatizovaný ocot. Trochu povaríme, pretože pridané ingrediencie môžu kečup jemne zriediť. Stále miešame, pretože hustý kečup môže ľahko prihorieť.

5.
Opäť ochutnáme chladnú vzorku a upravíme podľa chuti. Kečup je už takmer hotový, avšak stále nie je hladký. Necháme ho trochu vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom.

6.
Prelejeme do fliaš 1 cm od vrchu a dáme sterilizovať do vriacej vody na 15 minút.

 

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>