Pečená kačka

Zdieľajte recept

Recept na Pečenú kačku

Kačku pripravujem iba výnimočne, a neviaže sa to na výnimočné príležitosti, skôr na zriedkavú možnosť zakúpenia v pomere dobrá kvalita/dobrá cena. Nepriaznivo vychádza aj pomer milovníci/odporcovia pečenej kačky, tak výsledkom je, že ju nemávame častejštie, ako 3x do roka. K inej, ako pomaly pečenej, som sa nedostala, aj keď verzia s pomarančom ma láka. Predstava, že sa o celého vtáka podelím iba s Puntikom, a pre zbytok rodiny budem narýchlo pražiť vajíčka, ma zatiaľ od toho dostatočne odradzuje.

Nemám pekáč s vekom, tak prikrývam papierom na pečenie a utesním alobalom. Po prvykrát som použila iba alobal, a pokiaľ nemusíte na mäse dúhovú metalízu, tak nedoporučujem.

Pečená kačka

Dĺžku pečenia často zkracujem, výsledok je skoro rovnaký, ak vynechám prvú sedemhodinovú časť pri 90°C a začnem na 110°C. Nechám ho takto cca 9 hodín, odkryjem, zlejem tuk (do nádoby, nie do výlevky!), potriem lyžičkou medu rozmiešaného s výpekom a dopečiem na 180°C do červena.

Pečená kačka

Profesionálni kuchári radia odrezať poslednú časť krídel u každej hydiny, ale toto ignorujem. Možno výsledok nieje taký úhľadný, ale nepripravím sa o najlepšie kúsky :-)

Ak chcete vypečenú kožku aj zo spodu, podložte kačku mriežkou, aby sa nekúpala v tuku, ale počítajte s tým, že sa ho vypečie naozaj veľa – pokiaľ nemáte vyložene asketického jedinca, a jeho hladina vystúpi pomerne vysoko. Nejaké obracanie vo finálnej fáze neprichádza do úvahy, rozpadla by sa na prvočinitele.

Kto nemá v obľube sladkú medovú kožu, môže ju potierať vo finále mliekom, bude viac chrumkavá a pekne červená.

Takýmto pečením dostanete to najlepšie aj z akčnej kačky zo super/hyper, ale pretože sú poväčšine vykrmené v zrýchlenom režime a nemajú dosť času, aby im spevneli kosti, môže sa stať, že sa skelet zrúti dovnútra, hlavne ak naozaj dodržíte časy z Apetitu. Je to čisto estetický problém, na chuť to vplyv nemá. Ale pri nákupe mrazenej kačky je ešte iné nebezpečenstvo – veľkú časť váhy tvoria pribalené droby a kusisko ľadu. Mäsa je vo finále ako na menšom kurčati, počítajte jedného vtáka pre 2-3 osoby, milovník kačiek to zvládne aj sám, ako som sa pred rokom presvedčila na vlastné oči.

Vypečený tuk nevylievame, ale využijeme pri varení ako bravčovú masť, alebo na konfitovanie. V chladničke vydrží pomerne dlho, ale nesmie v nej byť výpek. Keďže tuk stúpa nahor, nieje ťažké toto splniť.

 

Pečená kačka

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>